Vegetarische shepherd's pie

Vegetarische shepherd's pie

Ingrediënten voor 4 personen:

Voor de vulling:
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 grote ui, fijngesnipperd
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 2 wortelen, in kleine blokjes gesneden
  • 1 stengel bleekselderij, in stukjes
  • 200 g champignons, in plakjes
  • 1 blik linzen (400 g), uitgelekt en afgespoeld
  • 100 g diepvrieserwten
  • 2 eetlepels tomatenpuree
  • 400 ml groentebouillon
  • 1 theelepel gedroogde tijm
  • 1 theelepel gedroogde rozemarijn
  • 1 eetlepel sojasaus (optioneel, voor extra hartige smaak)
  • Zout en peper, naar smaak
Voor de aardappelpuree:
  • 800 g kruimige aardappelen, geschild en in stukken
  • 50 g boter
  • 100 ml melk
  • Zout en peper, naar smaak
  • Optioneel: een handje geraspte kaas (voor extra gratineren)

Bereiding:

  1. De vulling maken:
    • Verhit de olijfolie in een grote pan op middelhoog vuur.
    • Fruit de ui en knoflook 3-4 minuten tot ze zacht zijn. Voeg de wortelen, bleekselderij en champignons toe en bak ze ongeveer 5-7 minuten, tot ze zacht zijn.
    • Roer de tomatenpuree, tijm, rozemarijn en sojasaus erdoor.
    • Voeg de linzen, erwten en groentebouillon toe. Breng aan de kook, zet het vuur laag en laat 15 minuten zachtjes pruttelen tot de vulling is ingedikt.
  2. De aardappelpuree maken:
    • Kook de aardappelen in een grote pan met gezouten water in 15-20 minuten gaar.
    • Giet de aardappelen af en stamp ze fijn met boter en melk tot een romige puree. Breng op smaak met zout en peper.
  3. De shepherd’s pie samenstellen:
    • Verwarm de oven voor op 200°C.
    • Verdeel de linzenvulling gelijkmatig over een ovenschaal.
    • Schep de aardappelpuree eroverheen en strijk glad met een spatel. Maak eventueel een patroon met een vork voor een mooie textuur.
    • Bestrooi met een beetje geraspte kaas (optioneel).
  4. Bakken:
    • Plaats de schaal in de oven en bak de shepherd’s pie gedurende 20-25 minuten, tot de bovenkant goudbruin en licht krokant is.
Facebook
Threads
WhatsApp
Email
image_print