1 eetlepel sojasaus (optioneel, voor extra hartige smaak)
Zout en peper, naar smaak
Voor de aardappelpuree:
800 g kruimige aardappelen, geschild en in stukken
50 g boter
100 ml melk
Zout en peper, naar smaak
Optioneel: een handje geraspte kaas (voor extra gratineren)
Bereiding:
De vulling maken:
Verhit de olijfolie in een grote pan op middelhoog vuur.
Fruit de ui en knoflook 3-4 minuten tot ze zacht zijn. Voeg de wortelen, bleekselderij en champignons toe en bak ze ongeveer 5-7 minuten, tot ze zacht zijn.
Roer de tomatenpuree, tijm, rozemarijn en sojasaus erdoor.
Voeg de linzen, erwten en groentebouillon toe. Breng aan de kook, zet het vuur laag en laat 15 minuten zachtjes pruttelen tot de vulling is ingedikt.
De aardappelpuree maken:
Kook de aardappelen in een grote pan met gezouten water in 15-20 minuten gaar.
Giet de aardappelen af en stamp ze fijn met boter en melk tot een romige puree. Breng op smaak met zout en peper.
De shepherd’s pie samenstellen:
Verwarm de oven voor op 200°C.
Verdeel de linzenvulling gelijkmatig over een ovenschaal.
Schep de aardappelpuree eroverheen en strijk glad met een spatel. Maak eventueel een patroon met een vork voor een mooie textuur.
Bestrooi met een beetje geraspte kaas (optioneel).
Bakken:
Plaats de schaal in de oven en bak de shepherd’s pie gedurende 20-25 minuten, tot de bovenkant goudbruin en licht krokant is.