Vietnamese Bún Bò Huế

Vietnamese Bún Bò Huế

Ingrediënten voor 4 personen:

Voor de bouillon:

  • 1,5 kg runderbotten (met wat vlees eraan)
  • 500 g rundvlees (zoals brisket of sukade)
  • 1 citroengrasstengel, geplet
  • 1 ui, doormidden gesneden
  • 4 teentjes knoflook
  • 1 stuk gember (4-5 cm), geplet
  • 2 liter water
  • 2 eetlepels vissaus
  • 1 theelepel zout
  • 1 theelepel suiker

Voor de pittige olie:

  • 2 eetlepels annatto-olie (of neutrale olie)
  • 1 eetlepel chilivlokken
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • 1 eetlepel citroengras (fijngehakt)

Overige ingrediënten:

  • 400 g rijstnoedels (bún)
  • 2 stengels citroengras, fijngehakt
  • 100 g gekookte varkensbloedworst (optioneel)
  • Verse kruiden (Thaise basilicum, munt, koriander)
  • Limoenpartjes, chili, en vissaus (voor serveren)
  • Taugé
  • Sliertjes rode kool of verse sla (optioneel)

Bereidingswijze

1. Bouillon bereiden

  • Blancheer de runderbotten door ze 5 minuten in kokend water te leggen en vervolgens af te spoelen. Dit zorgt voor een heldere bouillon.
  • Doe de runderbotten, rundvlees, citroengras, ui, knoflook en gember in een grote pan. Voeg 2 liter water toe en breng aan de kook.
  • Zet het vuur laag en laat de bouillon 2-3 uur zachtjes trekken. Schep tussendoor schuim van de bovenkant.
  • Voeg de vissaus, zout en suiker toe en proef de bouillon. Pas de smaak aan naar wens.

2. Pittige olie maken

  • Verhit de annatto-olie in een kleine pan. Voeg de chilivlokken, paprikapoeder en fijngehakt citroengras toe. Bak dit 1-2 minuten op laag vuur, tot het geurt. Voeg de olie toe aan de bouillon.

3. Rijstnoedels bereiden

  • Kook de rijstnoedels volgens de aanwijzingen op de verpakking. Spoel af met koud water en zet apart.

4. Serveren

  • Snijd het gekookte rundvlees in dunne plakjes.
  • Verdeel de noedels over kommen. Voeg plakjes rundvlees, eventueel stukjes bloedworst, en verse kruiden toe. Giet de hete bouillon over de noedels.
  • Serveer met taugé, limoensap, extra chili en vissaus naar smaak.
Facebook
Threads
WhatsApp
Email
image_print