100 g ongezouten boter, plus extra om in te vetten
2 eieren
2 eidooiers
50 g fijne suiker
40 g bloem
1 el whisky (bij voorkeur een volle, rokerige whisky)
Voor de Garnering:
Gerookt zeezout
Poedersuiker
Verse bessen of slagroom (optioneel)
Bereidingswijze
Voorbereiding
Verwarm de oven voor op 200°C. Vet 4 ramekins of kleine souffléschaaltjes in met boter en bestuif ze licht met bloem. Zet opzij.
Smelt de Chocolade
Smelt de chocolade en boter samen au bain-marie of in de magnetron. Roer tot een glad mengsel en voeg de whisky toe. Laat iets afkoelen.
Maak het Beslag
Klop de eieren, eidooiers en suiker samen tot een luchtig en licht mengsel (ongeveer 3-4 minuten).
Spatel voorzichtig de gesmolten chocolade erdoor.
Zeef de bloem boven het mengsel en spatel dit er voorzichtig door tot het beslag glad is.
Vul de Ramekins
Verdeel het beslag over de voorbereide ramekins, vul ze tot ongeveer 3/4 vol. Zet ze op een bakplaat.
Bakken
Bak de cakes 10-12 minuten, totdat de randen stevig zijn maar de binnenkant nog vloeibaar is. Houd ze goed in de gaten om de perfecte lava-structuur te behouden.
Serveren
Laat de cakes 1 minuut rusten en haal ze voorzichtig uit de vormpjes. Bestrooi met een klein snufje gerookt zout en poedersuiker. Serveer warm met bessen of slagroom, indien gewenst.