300 g wilde paddenstoelen (zoals eekhoorntjesbrood, shiitake, oesterzwammen of cantharellen)
1 sjalot (gesnipperd)
2 teentjes knoflook (fijngehakt)
750 ml groentebouillon
200 ml kookroom (of plantaardige room voor een vegan variant)
1 eetlepel boter (of olijfolie voor een vegan optie)
1 takje tijm (of een snufje gedroogde tijm)
2 eetlepels witte wijn (optioneel, voor extra diepte)
Peper en zout (naar smaak)
Voor de garnering:
Extra paddenstoelen (kort gebakken in boter of olie)
Peterselie (fijngehakt)
Druppeltje truffelolie (optioneel)
Bereidingswijze:
Paddenstoelen schoonmaken:
Maak de paddenstoelen schoon met een borsteltje of doekje (vermijd water). Snijd ze in grove stukken.
Bakken:
Verhit de boter in een soeppan en bak de sjalot en knoflook tot ze glazig zijn. Voeg de paddenstoelen toe en bak 5-7 minuten tot ze goudbruin en zacht zijn.
Bouillon toevoegen:
Voeg de groentebouillon, tijm en eventueel de witte wijn toe. Breng aan de kook en laat 10-15 minuten zachtjes sudderen.
Soep pureren:
Haal de tijm uit de pan en pureer de soep met een staafmixer tot een gladde consistentie. Voeg de kookroom toe en roer goed door.
Afstemmen naar smaak:
Breng de soep op smaak met peper en zout. Voor extra diepte kun je een klein scheutje truffelolie toevoegen.
Serveren:
Schep de soep in kommen en garneer met kort gebakken paddenstoelen, peterselie en een paar druppels truffelolie.