Witlofsoep met ham en mosterd

Witlofsoep met ham en mosterd

Ingrediƫnten voor 4 personen:

  • 4 stronken witlof (in stukjes gesneden)
  • 1 grote ui, gesnipperd
  • 2 middelgrote aardappelen, geschild en in blokjes
  • 1 liter kippen- of groentebouillon
  • 200 ml kookroom
  • 2 eetlepels milde mosterd
  • 2 eetlepels boter
  • 150 g ham (in reepjes of blokjes gesneden)
  • Peper en zout, naar smaak
  • Optioneel: Verse bieslook of peterselie, fijngehakt

Bereiding:

  1. De groenten voorbereiden
    • Smelt de boter in een grote soeppan op middelhoog vuur.
    • Fruit de ui 2-3 minuten tot deze glazig is.
    • Voeg de witlof toe en bak nog 3-4 minuten mee, tot het licht zacht wordt.
  2. Bouillon en aardappel toevoegen
    • Voeg de blokjes aardappel toe aan de pan en giet de bouillon erbij.
    • Breng de soep aan de kook en laat 15-20 minuten zachtjes koken tot de aardappelen gaar zijn.
  3. Pureren en romigheid toevoegen
    • Haal de pan van het vuur en pureer de soep met een staafmixer of blender tot een gladde massa.
    • Roer de kookroom en de mosterd erdoorheen. Proef en breng op smaak met peper en zout.
  4. Ham krokant bakken
    • Bak ondertussen de ham in een droge koekenpan krokant.
  5. Serveren
    • Schep de soep in kommen en garneer met de krokante hamreepjes.
    • Maak het af met verse bieslook of peterselie voor een frisse touch.
Facebook
Threads
WhatsApp
Email
image_print