Witte Aspergesoep

Witte Aspergesoep

Ingrediƫnten voor 4 personen:

  • 500 g witte asperges
  • 1 liter water
  • 1 groentebouillonblokje (of kippenbouillonblokje)
  • 1 sjalot, fijngehakt
  • 25 g boter
  • 25 g bloem
  • 100 ml slagroom
  • 1 eetlepel citroensap (optioneel, voor frisheid)
  • Zout en peper, naar smaak
  • Verse peterselie of bieslook, fijngehakt, voor garnering

Bereidingswijze:

Voorbereiden van de asperges
  1. Schil de witte asperges met een dunschiller en snijd de houtachtige uiteinden eraf. Bewaar de schillen en uiteinden voor de bouillon.
  2. Snijd de asperges in stukken van ongeveer 3 cm. Houd de aspergekopjes apart; deze worden later toegevoegd als garnering.
Bouillon maken
  1. Breng 1 liter water aan de kook in een grote pan. Voeg de aspergeschillen, uiteinden en het bouillonblokje toe.
  2. Laat de bouillon 20 minuten zachtjes trekken. Zeef de bouillon en gooi de schillen weg.
De soepbasis maken
  1. Smelt de boter in een soeppan en fruit de sjalot zachtjes tot glazig.
  2. Voeg de bloem toe en roer goed door om een roux te maken. Laat de roux 1-2 minuten zachtjes bakken, zonder te kleuren.
  3. Voeg de gezeefde aspergebouillon geleidelijk toe, terwijl je blijft roeren om klontjes te voorkomen.
Asperges koken
  1. Voeg de stukjes asperge (behalve de kopjes) toe aan de soep en laat 10-15 minuten zachtjes koken, tot de asperges zacht zijn.
  2. Pureer de soep met een staafmixer of blender tot een gladde massa.
Afmaken van de soep
  1. Voeg de slagroom toe en breng de soep op smaak met zout, peper en eventueel een vleugje citroensap.
  2. Kook de aspergekopjes in een aparte pan met gezouten water tot ze beetgaar zijn (ongeveer 3 minuten) en voeg deze toe aan de soep als garnering.

Serveren

  • Schep de soep in kommen en garneer met de aspergekopjes en fijngehakte peterselie of bieslook.
  • Serveer met een stukje knapperig brood of croutons.
Facebook
Threads
WhatsApp
Email
image_print