Zurek (Poolse zure soep)

Zurek (Poolse zure soep)

Ingrediƫnten voor 4 personen:

Voor de soep:
  • 1 liter zure starter (zure rogge of zuurdesemstarter, verkrijgbaar in Poolse winkels)
  • 750 ml vleesbouillon (kippen- of runderbouillon)
  • 200 g rookworst, in plakjes
  • 100 g spek, in blokjes
  • 1 middelgrote ui, fijngehakt
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 1 laurierblad
  • 3-4 pimentkorrels
  • 1 theelepel marjolein
  • 4 aardappelen, geschild en in blokjes
  • 4 eieren, hardgekookt en gehalveerd
  • Zout en peper, naar smaak
Voor garnering:
  • Verse peterselie, fijngehakt
  • Roggebrood, om erbij te serveren

Bereidingswijze:

1. Soepbasis maken
  1. Bak de spekblokjes in een grote soeppan op middelhoog vuur tot ze knapperig zijn.
  2. Voeg de ui en knoflook toe en bak tot ze glazig zijn.
  3. Doe de rookworst, laurierblad, pimentkorrels en marjolein in de pan en roer alles goed door.
2. Bouillon en aardappelen toevoegen
  1. Voeg de bouillon toe en breng aan de kook.
  2. Voeg de aardappelblokjes toe en laat de soep zachtjes koken totdat de aardappelen gaar zijn (ongeveer 15 minuten).
3. Zure starter toevoegen
  1. Voeg de zure starter langzaam toe, terwijl je de soep goed roert.
  2. Laat de soep nog 10 minuten zachtjes koken, zodat de smaken goed kunnen intrekken.
4. Serveren
  1. Schep de soep in kommen en voeg in elke kom een gehalveerd hardgekookt ei toe.
  2. Garneer met verse peterselie en serveer met roggebrood aan de zijkant.
Facebook
Threads
WhatsApp
Email
image_print