Żurek (Poolse Zure Soep)

Żurek (Poolse Zure Soep)

Ingrediënten voor 4 personen:

  • Voor de zuurdesembasis (kan ook kant-en-klaar worden gekocht):
    • 1 kop roggebloem
    • 3 koppen warm water
    • 2 teentjes knoflook
    • 1 laurierblad
  • Voor de soep:
    • 1 liter groente- of vleesbouillon
    • 2 middelgrote aardappelen, geschild en in blokjes
    • 1 middelgrote ui, gesnipperd
    • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
    • 1 eetlepel boter
    • 300 g witte worst (kielbasa), in plakjes
    • 1 eetlepel mierikswortel (optioneel)
    • 1/2 kop zure room
    • 2 laurierbladen
    • 5 peperkorrels
    • Zout en peper naar smaak
    • Garnering:
      • Gekookte eieren (1 per persoon, gehalveerd)
      • Verse marjolein of peterselie

Bereiding:

  1. Fermentatiebasis maken (indien zelfgemaakt):
    • Meng het roggebloem, warm water, knoflook en laurierblad in een glazen pot.
    • Dek af met een doek en laat 3-5 dagen fermenteren op kamertemperatuur. Roer dagelijks.
  2. Soepbasis bereiden:
    • Verhit de boter in een grote soeppan en fruit de ui en knoflook tot ze zacht zijn.
    • Voeg de bouillon, aardappelen, laurierbladen en peperkorrels toe. Breng aan de kook en laat 15 minuten zachtjes koken.
  3. Worst toevoegen:
    • Voeg de plakjes witte worst toe aan de pan en laat nog 10 minuten koken.
  4. Fermentatiebasis en zure room toevoegen:
    • Voeg 1 kop van de zure fermentatiebasis toe aan de soep (naar smaak, begin met een kleinere hoeveelheid).
    • Roer de zure room erdoor en verwarm voorzichtig, maar laat de soep niet koken om schiften te voorkomen.
  5. Afwerken en serveren:
    • Breng de soep op smaak met zout, peper en eventueel mierikswortel voor extra pit.
    • Schep in kommen en garneer met gehalveerde gekookte eieren en verse marjolein.
Facebook
Threads
WhatsApp
Email
image_print