Ga naar de inhoud
Home
Specials
Amuses
Cocktails
Kerstmis
Tapas
Halloween
Voorgerechten
Soepen
Hoofdgerechten
Dessert
Shop
Contact
Home
Specials
Amuses
Cocktails
Kerstmis
Tapas
Halloween
Voorgerechten
Soepen
Hoofdgerechten
Dessert
Shop
Contact
Żurek (Poolse Zure Soep)
Ingrediënten voor 4 personen:
Voor de zuurdesembasis (kan ook kant-en-klaar worden gekocht):
1 kop roggebloem
3 koppen warm water
2 teentjes knoflook
1 laurierblad
Voor de soep:
1 liter groente- of vleesbouillon
2 middelgrote aardappelen, geschild en in blokjes
1 middelgrote ui, gesnipperd
2 teentjes knoflook, fijngehakt
1 eetlepel boter
300 g witte worst (kielbasa), in plakjes
1 eetlepel mierikswortel (optioneel)
1/2 kop zure room
2 laurierbladen
5 peperkorrels
Zout en peper naar smaak
Garnering:
Gekookte eieren (1 per persoon, gehalveerd)
Verse marjolein of peterselie
Bereiding:
Fermentatiebasis maken (indien zelfgemaakt):
Meng het roggebloem, warm water, knoflook en laurierblad in een glazen pot.
Dek af met een doek en laat 3-5 dagen fermenteren op kamertemperatuur. Roer dagelijks.
Soepbasis bereiden:
Verhit de boter in een grote soeppan en fruit de ui en knoflook tot ze zacht zijn.
Voeg de bouillon, aardappelen, laurierbladen en peperkorrels toe. Breng aan de kook en laat 15 minuten zachtjes koken.
Worst toevoegen:
Voeg de plakjes witte worst toe aan de pan en laat nog 10 minuten koken.
Fermentatiebasis en zure room toevoegen:
Voeg 1 kop van de zure fermentatiebasis toe aan de soep (naar smaak, begin met een kleinere hoeveelheid).
Roer de zure room erdoor en verwarm voorzichtig, maar laat de soep niet koken om schiften te voorkomen.
Afwerken en serveren:
Breng de soep op smaak met zout, peper en eventueel mierikswortel voor extra pit.
Schep in kommen en garneer met gehalveerde gekookte eieren en verse marjolein.
Facebook
Threads
WhatsApp
Email