Zweedse Gravlax

Zweedse Gravlax

Ingrediënten voor 4 personen:

Voor de gravlax:
  • 500 g verse zalmfilet met huid
  • 2 el zout
  • 1 el suiker
  • 1 tl gemalen witte peper
  • 1 bosje verse dille, grof gehakt
  • 1 citroen, dun gesneden (optioneel)
Voor de mosterd-dillesaus:
  • 3 el Dijonmosterd
  • 1 el honing
  • 2 el witte wijnazijn
  • 4 el olijfolie
  • 1 el verse dille, fijngehakt
  • Zout en peper naar smaak
Voor serveren:
  • Knäckebröd of roggebrood
  • Citroenpartjes
  • Extra verse dille, ter garnering

Bereidingswijze:

  1. Zalm marineren:
    • Controleer de zalm op graten en verwijder deze met een pincet.
    • Meng het zout, de suiker en de gemalen witte peper in een kom.
    • Wrijf het mengsel gelijkmatig over beide kanten van de zalmfilet.
    • Leg de zalm met de huid naar beneden in een schaal. Bedek met een dikke laag gehakte dille en eventueel citroenschijfjes.
    • Dek de zalm strak af met plasticfolie en plaats er een zwaar gewicht op (bijv. een ander bord met een blik erop).
    • Laat 24-48 uur marineren in de koelkast, draai de zalm halverwege om.
  2. Mosterd-dillesaus maken:
    • Meng de Dijonmosterd, honing en witte wijnazijn in een kom.
    • Klop langzaam de olijfolie erdoor tot de saus dik wordt.
    • Roer de fijngehakte dille erdoor en breng op smaak met zout en peper.
  3. Gravlax snijden:
    • Haal de zalm uit de koelkast en veeg overtollige marinade en dille voorzichtig weg met een papieren handdoek.
    • Gebruik een scherp mes om de zalm in dunne plakjes te snijden.
  4. Serveren:
    • Schik de plakjes gravlax op een bord.
    • Serveer met de mosterd-dillesaus, knäckebröd en citroenpartjes.
    • Garneer met extra verse dille voor een verfijnde presentatie.
Facebook
Threads
WhatsApp
Email
image_print